Krmení
Základní výživa
Správná výživa je jedna z nejdůležitějších potřeb ryb. Pokud se dává potravy příliš, nebo jen jeden druh, může se stát, že krmení budou ryby ignorovat. Cílem by mělo se trefit do krmení, kterým se ryby živí v přírodě.
Poněvadž většina tropických ryb je chována mimo své přirozené prostředí, přístup k jejich přirozené potravě je nemožný, ale můžeme je nahradit přijatelnými náhražkami. Ryby také vyžadují bílkoviny, tuky, sacharidy, minerály, vitamíny a vodu, podobně jako ostatní živočichové. Z bílkovin ryby tvoří svalovou hmotu, buňky a tkáně. Sacharidy poskytují energii, naopak minerály a vitamíny umožňují lepší apetit, odolnost proti chorobám a zpevňují jejich kosti.
Vitamíny
Pokud mají ryby vyváženou potravu, obsahující jak vyráběné, tak přírodní složky, není třeba se znepokojovat ohledně přísunu vitamínů, které jsou pro ryby stejně důležité, jako pro člověka. Ve skutečnosti ryby pravděpodobně potřebují vyšší dávku vitamínů v poměru k velikosti těla, jelikož biochemické procesy, které probíhají v jejich těle, jsou méně účinné.
Vyvážená potrava obsahuje všechny hlavní vitamíny:
A – korýši, vaječný žloutek, zelená potrava
B1, B2, B6, B12 – řasy, zelená potrava, rybí maso, hovězí játra, hovězí maso, vajíčka, kvasnice
C – zelená potrava, řasy, hovězí játra, jikry
D – dešťovky, mouční červi, řasy, mořská tráva, plži, vodní blechy (dafnie), krevety
E – řasy, zelená potrava, vaječný žloutek
H – vaječný žloutek, játra, kvasnice
K – hovězí játra, zelená potrava, vodní blechy (dafnie)
Průmyslově vyráběná potrava
– připravená k okamžitému použití, jsou sestavené tak, že poskytují vyváženou stravu, často přizpůsobené i různému druhu ryb
Červené maso
– tenké plátky syrového masa musí být rozprostřeny na proužku bavlny, obsahuje velké množství bílkovin. Podávané množství musí být velmi malé
Bílé maso
– musí být vařené, podává se jako červené maso, obsahuje velké množství bílkovin. Množství podávané potravy musí být velmi malé
Ryby
– mohou se podávat malé živé rybky, nebo plátky syrových ryb, obsahují velké množství bílkovin. Hold některé ryby jsou kanibalové
Korýši a hmyz
– dají se koupit sušené, nebo se chytají, popř. dochovají, jsou dobrým zdrojem bílkovin. Pozn.: chytané v přírodě mohou být zdrojem nemocí!
Červi
– kupují se živí nebo sušení, popřípadě se chytají, nebo z vlastního chovu, obsahují velké množství bílkovin. Pozn.: chytané v přírodě mohou být zdrojem nemocí!
Rostlinná potrava
– větší kusy se musí jemně nasekat, je dobrým zdrojem vitamínů. Pozn.: některé ryby jsou vegetariáni